logo

|

Home >

daily-prayers-thirumurai-series >

the-creator-and-the-ultimate-destination

The Creator and the Ultimate Destination


திருஞான சம்பந்தர் திருக்கடைக்காப்பு
தலம்   : திருவேணுபுரம்
பண்    : நட்டபாடை
முதல்  திருமுறை

திருச்சிற்றம்பலம்

படைப்புந்நிலை இறுதிப்பயன் பருமையொடு நேர்மை
கிடைப் பல் கணமுடையான் கிறி பூதப் படையானூர்
புடைப்பாளையின் கமுகின்னொடு புன்னைமலர் நாற்றம்
விடைத்தே வரு தென்றன் மிகு வேணுபுரமதுவே.

திருச்சிற்றம்பலம்

thirunyAnacambandhar thirukkaDaikkAppu
thalam    thiruvENupuram
paN    naTTapADai
muthal thirumuRai

thirucciRRambalam

paDaippun^ n^ilai iRuthippayan parumaiyoDu n^Ermai
kiDaip pal kaNamuDaiyAn kiRi bUthappaDaiyAnUr
puDaippALaiyin kamukinnoDu punnaimalar n^ARRam
viDaiththE varu thenRan miku vENupuramathuvE.

thirucciRRambalam


Meaning of song:


The state of creation, the final attainment, giganticness
and perfection - The One Who has all these and the
clusters of various gaNas and the army of tricking bhUtas,
His town is the vENupuram (cIrkAzi) where there is
more of the breeze that comes filled with the fragrance 
of ripe opened areca and punnai flower.

Notes:
1. kiDai - crowd; kiRi - trick; kamuku - creca tree; 
viDaiththal - getting in excess.

Related Content

Chennai Lord Shiva Temples Pictures

Cheruvathur - Mahadeva Temple

Hariyardhamurti (Shankara Narayanar)

Lord Shiva Temples of Bangalore Urban Districtn (KA)

சிவார்ச்சனா சந்திரிகை - அக்கினிகாரியஞ் செய்யுமுறை